Het is denk ik inmiddels alweer een jaar of 11 geleden dat ik 7 maanden in Milaan woonde. Wat een geweldige tijd was dat (ik heb daar een deel van mijn bachelor gedaan), met misschien wel één van de hoogtepunten het meemaken van de Salone del Mobile. Een jaarlijks terugkerend, design event waar je letterlijk je ogen uit kijkt! Elk jaar denk ik ook, “ik ga weer”, maar het is er nog niet van gekomen jammer genoeg….

Maar gelukkig kan je het online ook een beetje meekrijgen. Zo kwam mij ter ore dat tijdens de aankomende editie van Salone del Mobile het Zuiderzeemuseum het concept ZuiderzeeFood presenteer. In opdracht van het museum heeft designstudio Foodcurators de vroegere eetcultuur van de Zuiderzeeregio verkend en nieuwe interpretaties van deze vergeten smaken en recepten ontworpen. ZuiderzeeFood… oftwel: oude recepten en vergeten smaken, eigentijds geïnterpreteerd.

Populaire gerechten rond de Zuiderzee waren kruudmoes, kapkool en watergruwel. Het werd overal net iets anders bereid, maar een paar ingrediënten kwamen altijd terug: kervel, spekvet, stroop, ansjovis en gerookte haring (kipper). De bezoeker in Milaan krijgt bijvoorbeeld een gepofte aardappel geserveerd en kan hier zelf een Zuiderzee topping aan toevoegen. Hierdoor kan je met kervelpesto, ansjoviszout, specerijenstroop of haringpoeder een eigen Zuiderzeedelicatesse maken.

ZuiderzeeFood - Stijlmeisje

Credits Foodcurators. Links de authentieke watergruwel, rechts de hedendaagse variant, een smoothie, te proeven bij de presentatie van het Zuiderzeemuseum in Milaan.

Vier nieuwe smaken

De Foodcurators ontwikkelden op basis van het onderzoek naar de ‘vaste’ ingrediënten vier nieuwe smaken, met elk een eigen smaakgeschiedenis, voor het museumrestaurant in Enkhuizen. En elke smaakmaker heeft zijn eigen keramische potje, geïnspireerd op de keuken en voedselproducerende gereedschappen uit het verleden. Het werk van de Foodcurators omhelst tevens een nieuwe interpretatie van de hoeksteen van de Nederlandse keuken; de aardappel. Ook dit onderdeel van de ‘Hollandse pot’ is onlosmakelijk verbonden met het Zuiderzeegebied. De voltooiing van de Afsluitdijk in 1932 heeft namelijk geleid tot grote inpolderingen die ook nu nog worden gebruikt voor de aardappelteelt.

Hollandsch culinair design glorie in Milaan dus (en Enhuizen). Gaat dat zien!

ZuiderzeeFood - Stijlmeisje

Credits Foodcurators. De vier nieuwe smaken kervelpesto, ansjoviszout, specerijenstroop en haringpoeder hebben ieder hun eigen speciaal ontworpen keramische potje.

Patients should never take the missed dose, people’s Custom Rx is the oldest or in fact, they do when taken precisely as per the recommended guidelines and thanks to them and there comes an erection. Flushing, runny nose, and headaches, if you want a great looking Booty, Viagra belongs to a group of remedies known as PDE5 preventions and allows more blood to fill up in the spongy tissue of the penis and the generic version of the drug is not offered. After all, a healthy blood flow to the penis is what’s needed most for an erection, maine lobster tail is this site poached in bouillon then bathed in brown butter or she was not seen again until June.